Programajánló

Hotel Bobbio ***

Zugligeti Libegő

A Zugligeti Libegő a budai hegyek egyik legérdekesebb látványossága. Menetközben az utas Budapest panorámájában gyönyörködhet, miközben szó szerint úgy érezheti, hogy leereszkedik a hegytetőről a város belseje felé. A Libegő felső szakasza a János-hegy meredek lejtőinek erdőjében, alsó szakasza a zugligeti villanegyed utcái és kertjei fölött halad. A Libegő alsó állomása a Zugligetben, az egykori 58-as villamos végállomása közelében, felső állomása a János-hegyet a Normafával összekötő Hármaskút-tetőn található. Alsó állomása a Moszkva térről induló 158-as autóbusszal, felső állomása a Gyermekvasút János-hegy vagy Virágvölgy állomásától rövid erdei gyaloglással közelíthető meg. A Hotel Bobbiotól mindössze egy 2 km –es sétával elérhető. A libegő egész éven át, napközben üzemel. A nyári időszakon kívül rendszeresen - a Budapesti Közlekedési Rt. weblapjának menetrendi oldalán feltüntetett napokon - üzemszünetet tartanak.

Cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 97

Telefon: (1) 394 3764

Menetrend

Tudnivalók

Erzsébet-kilátó

Szállodánk ablakaiból csodálatos kilátás nyílik az Erzsébet kilátóra. A János-hegy tetején, Budapest legmagasabb pontján - 527 méteres tengerszint feletti magasságban - áll az 1908 és 1910 között épített Erzsébet-kilátó.

A kilátóból télen és nyáron egyaránt csodálatos kilátás nyílik Budapestre és a környező településekre. Igazán tiszta időben szabad szemmel akár a 77 km-re lévő hegycsúcsok is láthatók. Egész évben látogatható 08.00-20.00 óráig.

Kedvelt kirándulás az Erzsébet-kilátót a Normafánál található tágas autóparkolótól megözelíteni a hangulatos, panorámás budai hegygerincen. Kb. 1 órás könnyű séta.

Csörsz utcai Ökopiac

2005-től működteti a Magyar Biokultúra Szövetség a MOM Kulturális Központ udvarán Közép-Európa egyik legnagyobb biopiacát. Garantáltan ökológiai előállítású élelmiszereket vásárolhatnak. 17 zárt boltból és kb. 60-70 sátorból kínálják termékeiket az árusok. A kínálat rendkívül széles: vegyes zöldség és gyümölcs, tej, túró, tejföl, sajtok, méz, füstölt húsáru, lekvárok, ivólevek, csírák, import csomagolt biotermékek, kézműves termékek, könyvek, kiadványok stb. kaphatóak. Nyitva minden szombaton 6.30-12.00 között.

Helyszín: MOM Kulturális Központ udvara

Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Üzemeltetője: Magyar Biokultúra Szövetség.

Kútvölgyi Boldogasszony Káplona - zarándokhely

A Kútvölgyi Boldogasszony Kápolna Budapest XII. kerületének Kútvölgy városrészében A Felső Svábhegyi út és a Városkúti út találkozásánál található. Az eredeti 18. századi kápolna köré 1990-ben egy nagyobb kápolnát építettek a Magyarság Engesztelő Kápolnáját. Majd 1998-ban zarándokház is épült a "Táborhegyen” zarándokház néven. Az eredeti kápolnát 1753-ban a Svábhegy oldalának szőlői között található mély kút, mai nevén Mária-kút mellé építették. A zarándokhely létét egy 1753-ban történt csodának köszönheti. Ekkor egy szőlősgazda gyermeke lovas kocsival hajtott lefelé a hegyoldalban, mikor a szekérbe fogott lovak megbokrosodtak az felborult és a gyerek a kútba esett. A lovakat megtalálták, de a gyermeket csak később találták meg a kútnál, aki azt mesélte, hogy egy csodálatos szépségű asszony palástja tartotta a kút vizének felszínén. Még ebben az évben megépült a kút mellett a Segítő Szűz Mária tiszteletére az első kápolna. Cím: 1122 Budapest, Galgóczy utca 45.

Gül Baba Türbéje és Rózsakert

Látogatás egy iszlám zarándokhelyen. Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápona a budapesti rózsadombon, a Margit-híd budai lábához közel. A világ legészakibb iszlám szenthelye az egyetlen működő iszlám zarándokhely a keresztény Európa területén. A felújított rózsakert oszlopsorával, díszkútjaival, sok-sok rózsájával. Az oldalszárnyaiban folyamatos művészeti kiállítások láthatók.

A türbét érdemes - de egyben fáradtságos is - a romantikus Gül baba utcán keresztül megközelíteni. A meredek utca egyedi hangulata miatt már több magyar és külföldi film forgatásának helyszíne volt.

A türbe fölött található a Világifjúság park, ahol padokon megpihenve gyönyörködhetünk az alattunk elterülő város panorámájában. Ha van időnk, érdemes még a környéken sétálgatni kicsit, élvezni a csendet és a szép budai villákat.

A budai Várnegyed

A várnegyedben található épületek közül számos önmagában is jelentős nevezetesség. Ilyen többek között a Mátyás-templom; a köztársági elnök hivatala, a Sándor-palota, ami előtt delente zenés őrségváltás szolgál látványossággal; és természetesen a királyi palota, amely országos gyűjteményeknek, múzeumoknak ad otthont.

A Várhegy gyomrában a kanyargó barlangokat az évezredek során elnyelt víz ereje vájta, s az ember mint búvóhelyet, raktárt vagy mint menekülő útvonalat használta. Veszélyes a Budavári labirintus annak, aki a legendáiról híres, föld alatti várost nem ismeri, de vezetővel mindenki megtekintheti. A várra több úton, és több módon - gyalog, autóval, busszal vagy a Siklóval is - feljuthatunk. A Vár nevezetességei mellett számos rendezvénynek, fesztiválnak ad otthont.

A Millenáris és a Mammut bevásárlóközpont

Budapesten a bevásárló központok pókhálójában, azért akadnak kulturális központok is, melyekben a fiatalok és az idősek egyaránt hasznosan, és jó szórakozással üthetik el az időt. Az egyik legszínvonalasabb a fővárosunk budai oldalán pont egy gigászi bevásárlóközpont mellett terül el, ez a Millenáris komplexum. A Millenáris hatalmas többfunkciós tere egyszerre több igényt is képes kielégíteni az üzleti, szakmai találkozók mellet szépen megfér a szabadidős közösségi tér és a játéktér. A kulturális programokhoz rendszeresen kapcsolódnak különféle időszerű kiállítások, melyek interaktív és egyben játékos módon szolgáltatnak oktatási lehetőségeket, ezért az iskolák részére is különösen vonzó a Millenáris. A programkínálatot a következő linken lehet megtekinteni:

www.millenaris.hu/rendezvenyek

Bajor Gizi Színészmúzeum

A Bajor Gizi Színészmúzeum Bajor Gizi halálának első évfordulóján, 1952. február 12-én, Gobbi Hilda kezdeményezésére nyílt meg Bajor Gizi és férje, germán Tibor egykori villájában. A Bajor Gizi hagyatékából és emlékszobájából kifejlődő múzeumba az alapító a névadó mellé Jászai Marit és Márkus Emíliát emelte ki a magyar színháztörténetből, saját emlékszobákkal.

Cím: 1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.

Telefon: 06 (1) 225 3161

A Pál-Völgyi cseppkő barlang

A Budai-hegység egy kiemelkedő természeti látnivalója a Pálvölgyi barlang. A Szépvölgyi út mentén létesített kőbányából nyíló barlangok már 1902-ben felkeltették az arra járó turisták figyelmét. Mára a barlang ismert és felmért hossza meghaladja a 13 km-t. Az új felfedezések jelentősége nem csak abban rejlik, hogy a Pál-völgyi barlang Magyarország második leghosszabb barlangja lett, hanem az újonnan felfedezett járatokban talált képződmények igen nagy tudományos értékük révén hozzájárulnak a barlangok keletkezésének jobb megismeréséhez. A barlang környékén több szép kirándulóút is található. Különösen érdemes ellátogatni innen autóval a Hármashatár-hegy csúcsára (kb. 10 perc), ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a városra.

Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

Telefon: 06 (1) 325 9505

A Budapesti Gyermekvasút

A kisvasút vonala Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart. Út közben érinti a Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.

A fél- vagy egynapos kirándulásra induló családoknak, iskolás és óvodás csoportoknak kényelmes eljutási lehetőséget biztosít az erdei sétautak kiindulási pontjához. A vasúti közlekedés iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek közelről figyelhetik meg járműveket, létesítményeket és a gyermekvasutas szolgálatot ellátó pajtásokat.

Vonatok keddtől vasárnapig egész éven át – májustól augusztusig naponta – közlekednek. A szerelvényeket hétköznap dízelmozdonyok, hétvégén dízel- és gőzmozdonyok továbbítják. A leginkább forgalmas tavaszi és őszi hétvégéken egy nosztalgia motorvonatot is forgalomba állítanak.